I dag skal ASIM slå på strømmen

Copyright: ESA

(Copyright: ESA)

 

Så er endelig dagen kommet da vi vil finne ut om ASIM har tålt alle påkjenningene den har blitt utsatt for den siste tiden. Idag fredag 13. april (!) vil ASIM bli flyttet fra Dragon kapselen og installert på Columbus modulen til den Internasjonale Romstasjonen. Columbus er ESAs eget avanserte laboratorium for forskning i verdensrommet, og ble skutt opp og montert for 10 år siden. Nå er det ASIM som skal monteres på utsiden av Columbus laboratoriet, hvor den vil få orkesterplass til å studere de mange mystiske lysfenomenene og ikke minst energirik gammastråling som oppstår i forbindelse med tordenvær.


(ESA’s Columbus laboarorium. Copyright: ESA)

 

Etter at ASIM er trygt installert, og alt er ferdig, gjenstår det mest spennende øyeblikket: Når strømmen slås på. Da vil forskerne omsider få svar på om instrumentene har tålt de enorme temperatursvingningene og de store kreftene de har blitt utsatt for den siste tiden.

Her er en kort animasjon av hva som skal skje i dag:

 

Nedenfor er lenke til en tv-sending som vil vise robotarmen til ISS hente ASIM-instrumentet fra Dragon kapselen og montere det på Columbus modulen. Sendingen begynner 15:00 og fortsetter i mange timer.

http://www.ustream.tv/channel/live-iss-stream