– Det var helt fantastisk

Det var en særdeles god stemning da senterleder Nikolai Østgaard ringte sine BCSS kolleger i Bergen like etter den historiske ASIM oppskytningen mandag kveld. Østgaard omtalte opplevelsen som “helt fantastisk”, og beskrev både det skarpe lyset som oppstod ved oppskytningen, brølet fra rakettmotoren og hvordan man kjente at lydbølgen traff i brystet når raketten var kommet noen 100 meter over bakken.

Østgaard var ikke den eneste som var engasjert denne kvelden. På møterommet til Birkelandsenteret i fysikkbygningens 4.etasje stod jubelen i taket, og den som kanskje glødet mest var leder for formidlingsgruppen Therese Moretto Jørgensen. For å sitere fra artikkelen “Her opplever de norsk romfartshistorie” i Bergens Tidende: “…Jørgensen visste knapt hvor hun skulle gjøre av seg i minuttene før oppskytningen….” Etter at det hele skulle vise seg å bli vellykket, sa Therese det alle tenkte: “– Det er deilig å se at det gikk bra“.

 

ASIM-oppskytningen sett fra Bergen:

 

 

Stor medieinteresse

Det har vært veldig stort engasjement rundt ASIM-oppskytningen den siste tiden, og i skrivende stund er det blitt laget mer enn 200 nyhetssaker verden over om ASIM. Østgaard selv håper dette kan være med på å gjøre Birkelandsenteret for romforskning mer kjent i verden, og til dagens BA sier han:

– Jeg tror folk er i ferd med å bli klar over at vi eksisterer. At det faktisk forskes på romforskning også i Bergen“.

 

UiB-Rektor Dag Rune Olsen (venstre) og BCSS leder og Professor Nikolai Østgaard.

 

Opprømt UiB-rektor

UiB-rektor Dag Rune Olsen har vært med den norske ASIM-delegasjonen til oppskytningen fra ærverdige Cape Canaveral, Florida. Til UiB sine nettsider er det en opprømt rektor som uttaler seg:

– Vi stod på trygg avstand men når man hører brølet fra motorene, skjønner man hvilke enorme krefter som er i sving. Dette markerer et viktig skille i arbeidet med ASIM-instrumentet, som har tatt mange år med dedikasjon og hardt arbeid. Dette er ikke bare en viktig hendelse for Birkelandsenteret og for UiB, men for alle samarbeidspartnere og en lang rekke forskningsmiljøer rundt i verden“.